DjEnzo
Pojemność:: 60 l
Imię: Krzysiek
Wysłany: 2010-02-11, 16:56 Glonojad len!
Witam!
Mam problem, kupilem glonojada rok temu i zamek taki do wody. I glonojad zamiast czyscic akwarium to siedzi caly czas w tym zamku i nic nie robi, nawet nie wychodzi tylko czasami na pare sekund jak mu sie zachce. Nie wiem co mam robic nigdy nie mialem takiego problemu a takie glonojday juz byly u mnie w akwarium i jakos pracowaly na szybach itp a ten nic siedzi caly czas w zamku.
Pojemność:: 180l, 1l
Imię: Barbara Pomogła: 42 razy Wiek: 16 Dołączyła: 06 Lut 2007 Posty: 1121 Skąd: Norwich/Anglia
Wysłany: 2010-02-11, 21:29
Zbrojniki to ryby którym trzeba zapewnić kryjówki, bo taki mają styl życia. Wcześniej ich nie miałeś dlatego zbrojniki były na szybach. W zamku nie umrze, o ile się w nim nie zaklinuje w co szczerze wątpię, bo to bardzo silne ryby. IMHO 60 litrowy zbiornik to dla tych ryb stanowczo za mało
Do czyszczenia kup sobie otoski.Bardziej nadają się do twojego akwa.Poza tym one przez całe życie żywią się glonami,w przeciwieństwie do "glonojadów".Dorosłe "glonojady" jak już ktoś napisał wolą inny pokarm.Poza tym i jedne i drugie wyłażą na żer w nocy.
Imię: Paweł Pomógł: 32 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 823 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2010-02-12, 20:59 Re: Glonojad len!
DjEnzo napisał/a:
Witam!
Mam problem, kupilem glonojada rok temu i zamek taki do wody. I glonojad zamiast czyscic akwarium to siedzi caly czas w tym zamku i nic nie robi, nawet nie wychodzi tylko czasami na pare sekund jak mu sie zachce. Nie wiem co mam robic nigdy nie mialem takiego problemu a takie glonojday juz byly u mnie w akwarium i jakos pracowaly na szybach itp a ten nic siedzi caly czas w zamku.
Zbrojniki tylko za młodu całkiem nieźle zjadają glony które stanowią ok 80% ich diety w miarę wzrostu proporcje te się zmieniają i u dorosłych glony stanowią ok 10% diety reszta jeżeli tylko maja możliwość stanowi pokarm zwierzęcy.
Bardziej trafionym wyborem były by kosiarki lub Nertina (neritina natalensis)
oleq_30
Pojemność:: 160 l + 45l + 30l + 20l
Imię: Bogusław Pomógł: 45 razy Wiek: 36 Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 1130 Skąd: Nysa
Wysłany: 2010-02-13, 13:15
DjEnzo napisał/a:
Nie wiem co mam robic nigdy nie mialem takiego problemu a takie glonojday juz byly u mnie w akwarium i jakos pracowaly na szybach itp a ten nic siedzi caly czas w zamku.
Może jest chory , zestresowany , boi się , i w zamku czuje się bezpiecznie i dlatego tam siedzi ? Dlaczego bo np. jest sam lub jakaś inna rybka dominuje w akwarium
Ja mam parkę zbrojników niebieskich które wyłażą tylko jak czują żarcie ( znaczy jak podejde do akwarium )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.