Pojemność:: 240, 43
Imię: Marcin Pomógł: 274 razy Wiek: 30 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 3582 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-01-30, 20:06
moo napisał/a:
A w przypadku tych świetlówek kompaktowych... jak to wygląda od strony technicznej?
Dokładnie tak samo jak ze zwykłymi rurami.
Potrzebujemy oprawki i statecznik. No i oczywiście świetlówkę. Mowa tu o niezintegrowanych z trzonkiem 2G11 4 pinowe.
moo napisał/a:
Doszukałam się, że są zintegrowane i niezintegrowane.
Zintegrowane to tzw. żarówki energooszczędne. Te bierze sie pod uwagę tylko w oświetlaniu małych baniaczków (światło zbyt punktowe).
moo napisał/a:
I czy są do nich oprawki bryzgoszczelne?
Nie ma.
moo napisał/a:
Bo w necie znalazłam na razie tylko zwykłe i pisało, że trzeba je uszczelniać silikonem w przypadku kontaktu z wodą
Dokładnie tak.
moo napisał/a:
Doczytałam się też, że jest coraz większy wybór barw.
#marthinez dziękuję za cieprliwe wyoślenie mi co i jak
Po zdecydowanej burzy mózgów doszliśmy do wniosków, że żeby spełnić moje uparte oczekiwania a jednocześnie zapewnić w miare dobre oświetlenie zrobimy tak:
- wywalamy dotychczasowe świetlówki
- wstawiamy tak 2x36W świetlówki niezintegrowane na gnieździe 4 pinowym (Suja dziękuję za pomysł).
Będzie trochę mniej niż w rozwiązaniu zaproponowanym przez marthineza, ale nie będę sie musiała bawić w dokładanie (a co za tym idzie upychanie, wycinanie itd.).
Pojemność:: Brzucha? duża ;P
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD Pomógł: 47 razy Wiek: 18 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 1268 Skąd: Grójec
Wysłany: 2010-02-01, 11:21
To znaczy że będą na siebie nachodziły
Tylko zamów sobie dobre oprawki aby świetlówka była poziomo [2 rurki do wody równolegle], a nie pionowo [2 rurki do wody prostopadle] na stronie tego nie ma, ale przy rozmowie telefonicznej podobno sie pytają
Jeżeli każda ma 42 cm, a teraz Twoja świetlówka ma 60 to dwie obok siebie sie nie mieszczą, w którymś miejscu muszą się spotkać
_________________ "Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
No rozumiem, rozumiem.
Tylko, że ja to chciałam zrobić tak (przedstawiam mały, poglądowy rysunek, proszę się nie śmiać ). Od razu mówię, że będą odbłyśniki, więc światło się rozproszy. A nawet jeśli będzie ciemno po bokach, to w przyszłości moge dołozyć jeszcze dwie krótsze świetlówki kompaktowe o mniejszej mocy. Co Wy na to?
pogladowy.JPG
Plik ściągnięto 24 raz(y) 204,88 KB
_________________ 112l - 10x Neon Innesa, 10x Danio czerwone, 5x Red Cherry, 1x Zbrojnik złoty
Mało mówię, dużo słucham...uczę się
Na klej, albo...
Chcę przymocować odbłyśniki (w kształcie takiego "L" z małym daszkiem) do belki, czyli otwory będą wywiercone w ukrytej części pokrywy, a świetlówki do odbłyśników. Tym sposobem uniknę śladów na górnej części pokrywy i nic nie będzie widać Odbłysniki będą przymocowane porządnie, więc nie ma obawy, że coś wpadnie do wody.
Poniżej kolejny "schematyczny" rysunek
pogladowy2.jpg
Plik ściągnięto 264 raz(y) 12,7 KB
_________________ 112l - 10x Neon Innesa, 10x Danio czerwone, 5x Red Cherry, 1x Zbrojnik złoty
Mało mówię, dużo słucham...uczę się
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.