Wysłany: 2008-01-08, 21:17 początki akwarium morskiego
mam 450l. Akwarium mam już niepamiętam od kiedy obecnie mam malawi i chciałbym zająć się morskim akwarium, mam dość duże pojęcie na temat budowy i funkcjonowania filtrów zewnętrznych jestem w trakcie budowy odpieniacza , potrebuje pare rad na temat wkładów do filtra zewnętrznego jakie są konieczne a które można ominąć, oświetlenie czy konieczne dla korali jest HQI czy wystarczą świetluwki specjalistyczne, jak wygląda sprawa z wodą ile się jej powinno wymieniać na miesiąc, jaka jest trudmość w utrzymaniu w dobrym stanie obsady w porównaniu np do paletek , ile mnie to może kosztować i jakie mam szanse na sukces z góry dzięki za odp.
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 336 razy Wiek: 36 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 5415 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-09, 12:41
No to po kolei:
- w akwarystyce w zasadzie nie ma czegoś takiego jak wkłady do filtra. Stosuje sie filtry kominowe ze złożem zraszanym (biobale) i sumpy - a typowe filtry tylko jako filtrację mechaniczną. Jedyne "wkłady" to zwykle gąbka, plus ewentualnie dodatki mające na celu np. redukcję fosforanów. Funkcję filtra biologicznego pełni też (i chyba to najlepsze rozwiązanie) żywa skała.
- HQI wskazane, dla korali wręcz niezbędne. Ze świetlówkami bywają problemy z montażem ich niezbędnej ilości no i są drogie - potrzebne są lampy aktyniczne 10 000K
- co do podmiany to jak zwykle jest kilka szkół. Zwykle ok. 10% na tydzień + codzienne uzupełnianie ubytków z parowania.
- koszty założenia akwarium morskiego szacuje sie zwykle średnio ok 25 do 50 zł/litr (od prostego do wypasa, razem z kosztami szkła)
- utrzymanie obsady w akwarium słonym jest znacznie trudniejsze od akwariów słodkich. Przede wszystkim praktycznie zapomnij o rozmnażaniu - w niewoli to ze 3 gatunki sie udaje. Ponieważ środowisko jest całkowicie sztuczne, w zasadzie akwarystyka morska to próba utrzymania przy życiu posiadanych organizmów - czasem przez tydzień, czasem przez rok. W porównaniu z paletkami - wg mnie znacznie trudniej.
- odpieniacz radzę kupić. Wiem że to dość duży wydatek, ale dobry i stabilny odpieniacz to 50% sukcesu w morszczyźnie - nie ma co oszczędzać. Podobnie "chemia" - tu nie da się jej nie stosować i z reguły kupujemy najlepszą dostępną.
- miesięczny koszt utrzymania akwarium rzędu 200l to zwykle ok. 100-150 zł.
- koszt najtańszej nawet ryby/ ukwiału/innego zwierzęcia to co najmniej kilkadziesiąt złotych.
Ostatnia sprawa - nie można, a nawet nie wolno przenosić doświadczeń ze zbiorników "słodkich" na morskie - to zupełnie inna bajka, zachowania takiego zbiornika i wody w nim są diametralnie różne.
- szanse na sukces - kazdy ma takie same, zależne tylko od cierpliwości, dokładności i starań.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
a tak się zapytam w jaki sposób budujesz odpieniacz na igiełce czy kostki??
Do twojego zbiornika przydało by się HQI jak pisał poprzednik, świetlówki też ujdą ale korale ze szczęścia płakać nie będą a poza tym oświetlenie morskich akwariów jest bardzo drogie w utrzymaniu bo przeważnie 1W/l to jeszcze mało, do tej wielkości akwarium przydała by się chłodnica na lato bo tego raczej wentylatorami nie schłodzi, a co do kosztów to myślę że w 25tys byś się zmieścił
odpieniacz buduje na igle kostka szybko pada i niema stałej jakości pracy myśle o wymiarach wys około 80cm śred około 10cm. osmoza już niejest takim wydatkiem jak kiedyś a o filtrach myślałem odpieniacz , gąbka, ceramika porowata tak koło 10kg , UV 9v w tej kolejności co podałem. Do tego dolewka automat , oświetlenie 3 świetlówki plus HQI 100w, klimatyzator , i wszędzie widze napis /sump\ niemam pojęcia jak to wygląda i jak działa , kolejne pytanie to ile skały i piachu na takie akw. dzięki za zainteresowanie moim pytaniem :-D
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 336 razy Wiek: 36 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 5415 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-10, 11:58
Sump - to dodatkowy zbiornik, w którym przeprowadzana jest filtracja. Do czego chcesz użyć ceramiki porowatej? W morskim akwarium stosowanie ceramiki w celu takim jak w słodkim nie ma sensu...
Co do żywej skały do takiego zbiornika - potrzebowałbyś co najmniej ze 100 kilo, kupisz po ok. 50zł/kg.
Jak chcesz przeprowadzać dolewkę automatycznie? - pamiętaj że trzeba wodę odpowiednio posolić...
ceramika miałem nadzieje że usunie szkodliwe zwiąski fosforu przynajmniej jakimś stopniu , a odnośnie dolewki automatycznej miałem na myśli wode która odparuje, a i o twardych koralach narazie niemyśle na początek jakaś ryba krewetka może ukwiał sorki jestem na budowie i pisze z doskoku nie fosforu a azotu odnośnie tej ceramiki
Wysłany: 2008-01-10, 12:46
To znowu po kolei:
- fosforany usuwa się, ale nie za pomocą ceramiki, a specjalnymi granulatami (np. Phosvec SERY)
- odparowana wodę uzupełniasz woda o takim samym zasoleniu. Automatycznie byłoby dosyć trudno, a w każdym razie moim zdaniem niecelowo w tak małym zbiorniku.
- ryba ( a nawet kilka), krewetka (a nawet kilka), ukwiał (a nawet kilka) - w zbiorniku 450l jak najbardziej tak
- twarde korale wymagają przede wszystkim bardzo, bardzo dobrego oświetlenia...
Mała uwaga -żywa skała to nie to samo, co korale. I czym więcej jej będzie, tym lepiej dla zbiornika. Ale jak pisze Dzidek- można zacząć od mniejszej ilości (np. 50 kg) a potem sukcesywnie dokupywać.
Przy takim zbiorniku sump ze złożem zraszanym jest najlepszą metodą filtracji - pomyśl o tym... W wypadku większych, mięsożernych ryb takich jak skrzydlica (a czemu nie?) jest właściwie niezbędny.
ale woda odprowywuje sama tzn czyste H2O a nie ze związkami zawartymi w niej przecież w ten sposó otrzymuje sie destylat czyli czyste H2O , odnośnie sumpa nierozumiem słowa \złoże\ z czego to się składa reszte rozumiem . kiedyś czytałem że do dojżewania akwarium morskiego stosuje się Molinezje Księżycową pisze otym bo niewiem ile w tym prawdy
Wysłany: 2008-01-10, 13:17
To może tak z tą odparowującą wodą - uzupełniasz braki, ale tak, żeby w akwarium warunki zasolenia były stałe. Bo sól rzeczywiście nie paruje, ale się osadza na np. wyposażeniu. Także czystej H2O (oczywiście z RO) raczej się nie dolewa...
Molinezje daje się czasami w celu wystartowania w akwa cyklu biologicznego. Ale nie jest to konieczne, i zwykle kończy się śmiercią ryby - także ja tego nie zalecam.
Sump masz na rysunkach, a złoże zraszane to "komin" wypełniony biobalami (jak na drugim rysunku), na które z góry kapie woda z akwarium ( same zanurzone w wodzie nie są). To najlepsza metoda filtracji biologicznej w morszczyźnie... Do takiego rozwiązania przy akwarium Twojej wielkości powinieneś dążyć.
sump2.jpg
Plik ściągnięto 138 raz(y) 27,15 KB
sump.jpg
Plik ściągnięto 141 raz(y) 29,2 KB
Wysłany: 2008-01-10, 13:44
poziom wody w sumpie utrzymuje sie sam - zauważ, ze wlatuje do niego dokładnie tyle wody, ile pompa tłoczy na górę, do akwarium. Ani litra więcej. Pompa przestaje tłoczyc - woda przestaje lecieć do sumpa. Uprawa hydroponiczna to np. mangrowiec zasadzony właśnie w sumpie. Roślinka rośnie, czerpiąc nam zbędne, a jej bardzo potrzebne czynniki z wody, która jest oczyszczana, przepływając pomiędzy korzeniami. To wbrew pozorom wyjątkowo wydajny sposób filtracji...
takie oświetlenie to raczej nie wystarczy bo jakie świetlówki chcesz dać?? pewnie góra 80W jedna a w sumie będzie 340W a to trochę mało na 450litrów na morskie.
Co do reszty to nich maol się wypowiada bo on ma większe do świadczenie w dużych baniakach ja bawiłem się tylko małym :-P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.